Mänskliga rättigheter har blivit ett dominerande språk politiskt, rättsligt och moraliskt, såväl i Sverige som i resten av världen, men vad står de för och hur uppstod rättigheterna? Hur vi skriver denna historia påverkar våra uppfattningar om vad mänskliga rättigheter är idag och bör betyda i framtiden.

Dagens internationella system av regler beskrivs ibland som resultatet av en lång tradition av rättighetstänkande. En kan då få uppfattningen att mänskliga rättigheter är en uråldrig idé, en slags naturlag. Historiska framställningar som på detta sätt söker ett tidigt ursprung och visar på en kontinuerlig utveckling riskerar att tona ned att detta är en konfliktfylld historia där idén om mänskliga rättigheter har tagits i bruk av olika politiska aktörer i skiftande syften.

Detta är en utmaning för alla som på olika sätt förmedlar MR-historia. Kan vi undervisa om detta utan att bli okritiska historieberättare? Historieskrivning om mänskliga rättigheter är ett växande forskningsfält. Genom bidrag från aktuell forskning inom detta område, kan samtalet ge inspiration till nya sätt att undervisa i MR-historia.

Medverkande: Lina Sturfelt, Fil. dr i historia, lektor vid Avdelningen för mänskliga rättigheter, Lunds universitet, Lena Halldenius, Professor i mänskliga rättigheter, Avdelningen för mänskliga rättigheter, Lunds universitet, Linde Lindkvist, Fil. dr i mänskliga rättigheter, lektor vid Teologiska högskolan Stockholm, Malin Arvidsson, Fil. dr i historia, lärare på kandidatprogrammet i mänskliga rättigheter, Lunds universitet, Peter Johansson, Fil. dr i freds- och utvecklingsforskning, lärare på masterprogrammet i mänskliga rättigheter, Institutionen för Globala studier, Göteborgs universitet.

Jonas Eriksson

Se alla inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jonas Eriksson

Vi filmar och hyr ut teknik

Vill ni ha hjälp med att filma ert arrangemang? Vi erbjuder oss att filma evenemang med hög kvalité till riktigt bra priser.

Vi hyr även ut enklare utrustning för några hundralappar.

Läs mer här.